Blog

Normen en taalevolutie

De noemen/heten vergissing is al jaren een bron van debat. Ik constateer dat linguïsten een onverwacht actieve rol spelen in deze 'oenoemdegij'-kwestie, net zoals in de Nederlandse casus 'hun hebben'. Een diepgeworteld vlag-en-ladingprobleem speelt een grote rol in de misverstanden, naast het negeren van de procedure die taalwijzigingen laat doorsijpelen naar de taalnorm, als die tenminste nog bestaat. Eén en ander lijkt de Taalunie niet te deren. Een sociotechnisch drama ontrafeld.

Polarisatie omtrent innovatie

Gaan innovaties het klimaatprobleem oplossen? De gebroeders Grimm hadden er wel weg mee geweten. De vraag is alvast aanleiding tot een interessant artikeltrio. Buiten enkele serieuze basale fouten zien we ook een voorbeeld van hoe polarisaties ontstaan, en wat we daarmee aan moeten.

Hebben meertalige kinderen een slechter rapport?

Vlag-en-ladingproblemen, al dan niet op basis van gebrekkige aspectscheidingen, heb je in allerlei vormen, sommige openlijk, andere bedekt. De schoolresultaten van anderstalige leerlingen aangrijpen om meer waardering te vragen voor een allochtone achtergrond is zo'n bedekte vorm. Ook wetenschappers maken basale fouten. Om nog te zwijgen van AI-chatbots.

Het geheime leven van taalfouten

Het zoveelste artikel over taalperikelen? Niet echt. Hier zitten een paar nieuwe elementen in. Over enkele eigenaardigheden van het Nederlands, een gevecht tussen geslachten, het belang van logica (naast basale fouten), en de valkuilen van online taaladvies.

Over woke

Bart De Wever schrijft een boek "Over woke"; ik ben geïnteresseerd. Tom Lanoye schrijft als reactie een boek/pamflet, waarin bovendien het Standaardnederlands wordt bekritiseerd. Dit kan ik uiteraard niet negeren. Heeft De Wever een punt? En wil Lanoye dat ontkennen? En wat zeggen Sels, Torfs, Hertmans, Dalle en jongeren over woke? Ik zwalp van het ene artikel naar het andere debat, en struikel, niet geheel onverwacht, over basale fouten; het is niet anders.

A.I. en emoties

Een kritische visie op A.I. kom je niet elke dag tegen. Als er dan toch eentje opduikt in Trends kan ik het fileren niet laten. Volgens de auteur is de realiteit veel prozaïscher dan de dromen van de AI-ondernemers. Hij heeft overschot van gelijk, maar gaat niet ver genoeg.

Meer diefstal dan winst

Supermarktketen Jumbo heeft last van winkeldiefstallen. Naar verluidt zou in 2023 de waarde aan gestolen producten hoger zijn dan de winst. Het artikel op VRT NWS trekt mijn aandacht. Het economisch klimaat in zijn blootje.

De voorrang van rechts onder druk

Meer en meer gemeenten schaffen de voorrang van rechts af. De logica lijkt toch de overhand te halen, al heeft ze daar decennia voor nodig. De vermenging van snelheidsbeperking met voorrangsregeling is alvast een kanjer van een gebrekkige aspectscheiding. Bovendien leidt het verschil tussen de aspecten 'voorrangsweg' en 'hoofdweg' een beetje verrassend tot een minder opvallende basale fout: een foutieve procedure. Een "tussenstand van zaken".

Burn-out is eerder een sociologische dan een psychologische aandoening

Een artikel uit Knack, met een sociologische visie op burn-out. Aanvankelijk bedoeld als achtergrondanalyse, maar dit blijkt een hoofdartikel waard te zijn. Eindelijk iemand die bruikbare verbanden durft leggen.

Als je te snel rijdt zie je minder

Een nieuwe campagne van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde, gericht tegen te hoge snelheid, kampt weer met een gebrekkige aspectscheiding. Het problematische begrip "veiligheidslimiet" wordt er nog maar eens bijgesleurd. Factchecker Jan Van Looveren is de handpop van dienst in een fake proefrit. Denken ze nu echt dat iedereen onnozel is?