U bent hier

Door Koen D. op 28-08-2017 20:20

Basale fout

Zie ook het overzicht van de basale fouten.

Wat is "basaal"?

Basaal is een bijvoeglijk naamwoord met meerdere betekenissen, die wel op ongeveer hetzelfde neerkomen, als je tenminste die welke met een base te maken hebben weglaat. Enkele synoniemen: eenvoudig, simpel, fundamenteel, essentieel, elementair, cruciaal, aan de basis liggend, in de bodem, aan de onderzijde.

Wat is een fout?

Triviale vraag, maar toch... Abuis, afwijking, defect, euvel, feil, flater, gebrek, gebrekkigheid, imperfectie, storing, kemel, lapsus, mankement, ongerechtigheid, onjuistheid, onvolkomenheid, onvolmaaktheid, schuiver, tekortkoming, vergissing,...

Wat is een basale fout?

Een basale fout is een elementaire fout die aan de basis ligt van het nadelig gedrag van een systeem. Je kan nog wat spelen met synoniemen, maar de betekenis verandert daardoor nauwelijks.

Waarom zijn basale fouten belangrijk?

Ik heb ervaren dat fouten die het gedrag van een technisch en/of sociaal systeem fundamenteel en nadelig beïnvloeden, doorgaans eenvoudig zijn, en zich voordoen aan het begin van een keten van fouten. Moeilijke problemen zijn meestal een combinatie van een reeks van basale fouten.

Op deze site probeer ik aan te tonen dat de effectiviteit of doeltreffendheid van systemen het meest efficiënt kan verbeterd worden door de basale fout(en) op te zoeken en te corrigeren.

----------------------------------------------------------------

Label Glossarium: