Parallelle processen

Als twee processen hetzelfde doel hebben, zal doorgaans geen van beide helemaal goed werken. Het ene proces is immers altijd een opvangmogelijkheid voor problemen in het andere. Het gevolg is dat problemen niet gemeld worden, of wél gemeld maar genegeerd worden, omdat ze nooit dringend zijn.

ChatGPT produceert onzin

Nog maar eens een test van ChatGPT, betreffende een taalkwestie deze keer. De algemene conclusie blijft dezelfde: de betrouwbaarheid van generatieve A.I. is bedroevend. Voor efficiëntie is het een zegen, voor effectiviteit is het een vloek.

Rijstrooksignalisatie en foutsequenties

Rijstrooksignalisatie op portieken boven de autoweg, we zijn eraan gewend. Tenzij misschien die rode X, die wel eens genegeerd wordt, volgens een komkommertijdartikel van de VRT over een nieuwe campagne van het Agentschap Wegen en Verkeer. Een analyse mondt uit in een feest van basale fouten.

Normen en taalevolutie

De noemen/heten vergissing is al jaren een bron van debat. Ik constateer dat linguïsten een onverwacht actieve rol spelen in deze 'oenoemdegij'-kwestie, net zoals in de Nederlandse casus 'hun hebben'. Een diepgeworteld vlag-en-ladingprobleem speelt een grote rol in de misverstanden, naast het negeren van de procedure die taalwijzigingen laat doorsijpelen naar de taalnorm, als die tenminste nog bestaat. Eén en ander lijkt de Taalunie niet te deren. Een sociotechnisch drama ontrafeld.

Wie is de baas van het Nederlands?

Elke standaard heeft een baas, of het nu gaat om industriële standaarden als ISO of DIN, of om een standaardtaal. Alleen, als het over mensen gaat wil de tolerantie wel eens toenemen. Het Standaardnederlands lijdt eronder.

Het geheime leven van taalfouten

Het zoveelste artikel over taalperikelen? Niet echt. Hier zitten een paar nieuwe elementen in. Over enkele eigenaardigheden van het Nederlands, een gevecht tussen geslachten, het belang van logica (naast basale fouten), en de valkuilen van online taaladvies.

ChatGPT onder de loep

Ik zet mijn hype-aversie even opzij en duik in enkele veelbelovende mogelijkheden van ChatGPT en Bing Chat. Zouden die het begrip "koude kermis" kennen? 't Is te vrezen van niet; begrip is nog steeds het zwarte gat van AI.

Tussen taal en VRT

Gedoe rond het gebruik van tussentaal in Het Verhaal van Vlaanderen. Wat is tussentaal? En waar komt dat gedoe vandaan? Een heerlijke wirwar van basale fouten…

De huidige energiecrisis overwinnen met digitalisering? Echt?

Gaat digitalisering de economie en het klimaat redden? Ik probeer het te begrijpen, maar dat lukt niet echt. Niet geschikt voor techsectoradepten.

ICT-ellende (6) – KBO

Ik wil mijn zakelijk rekeningnummer veranderen, omdat ik weg wil van een bank die haar applicaties voor internetbankieren niet in orde krijgt. Ik ben bang voor het oerwoud waar ik doorheen moet. Ga ik het overleven?

Linguïstenperikelen

Linguïsten roeren zich. Sommigen dagen de taalregels uit, en vooral de Universiteit van Gent schijnt dergelijke individuen te herbergen. Een kritische stem aan de VUB verwijst mij naar Stef Grondelaers. Een Vlaming die werkt aan de Universiteit Gent, en aan de Radboud Universiteit van Nijmegen, de unief die regelmatig opduikt als het over de Nederlandse taal en de Taalunie gaat. Even Googelen levert mij verschillende analysewaardige artikelen op. Een conclusie: tegenstrijdige visies ontstaan voornamelijk als gevolg van vlag-en-ladingproblemen, en hardnekkige denkfouten kunnen heel wat chaos veroorzaken.