Symptoombestrijding
Symptoombestrijding is het aanpakken van zichtbare symptomen van een probleem, zonder aandacht voor de oorzaak ervan. Het is een veelgebruikte techniek, die het idee kan geven dat een probleem is opgelost. Als echter aan de oorzaak niets wordt gedaan, blijft het probleem gewoon bestaan. Door de symptoombestrijding wordt het bovendien minder goed zichtbaar, zodat een grondige oplossing nog moeilijker wordt.
Symptoombestrijding komt veel voor in de medische sector. Eenvoudige voorbeelden zijn pijnstillers (die pijn wegnemen, maar niets doen aan de oorzaak), of neussprays (die een verstopte neus openmaken). Symptoombestrijding is zelfs gebruikelijk in situaties waar de oorzaak vanzelf weer weggaat (zoals bij verkoudheden), of nooit meer weggaat (bv. bij chronische of terminale aandoeningen), of niet gekend is. Een medisch probleem waarvan de oorzaak niet wordt behandeld kan bovendien uitgroeien tot een levensbedreigende aandoening.
Maar ook in technische en sociale contexten komt symptoombestrijding veel voor. Ik denk dat een meerderheid van onze bedrijven al team events heeft georganiseerd om een slechte werksfeer te bestrijden, terwijl een gebrek aan normaal procesbeheer daar meestal aan de basis ligt. Afvalverwerking krijgt altijd voorrang op inspanningen om afval te vermijden. Vermoeiingsaandoeningen zijn nog slecht gekend, waardoor patiënten een symptoombehandeling krijgen. Bedrijven sturen opgebrande medewerkers naar een burn-out coach, in plaats van de basale fouten uit hun systemen te halen. Emissiehandel minimaliseert de noodzaak om uitstoot te verminderen.
Symptoombestrijding vermijden heeft veel aspecten: het probleem diepgaand analyseren, foutsequenties uiteenrafelen, parallelle processen wegwerken, systemen en processen op punt stellen, rekening houden met menselijke eigenschappen, voorrang geven aan effectiviteit boven efficiëntie. Deze blog lezen dus…
Elke poging om een fout te corrigeren die het gevolg is van een andere fout, die zelf wordt genegeerd, is symptoombestrijding. Bijgevolg is symptoombestrijding sterk verbonden met foutsequenties, die aangeven hoe problemen uit elkaar ontstaan. Als je een probleem tracht op te lossen, maar niet nagaat hoe het werd veroorzaakt, m.a.w. de foutsequentie negeert, dan is je probleem in het beste geval slechts partieel opgelost, en misschien heb je het nog erger gemaakt.
- Login of registreer om te kunnen reageren